Stavbári majú menšie tržby

Hoci januárové tržby rástli podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR až v troch z piatich odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v informáciách a komunikácii, opačný vývoj vidieť v priemysle a stavebníctve. Kým najväčšie odvetvie ekonomiky zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 4,8 percenta, tak stavebné podniky nadviazali na štvormesačný trend poklesov. Hodnota ich tržieb sa medziročne znížila o 3,7 percenta.

Mínusové čísla stavbári nevymazali napriek tomu, že začiatkom roka v porovnaní s decembrom 2023 ich tržby stúpli o 3,6 percenta. Ako dodáva hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová, negatívny trend vidieť aj v stavebnej produkcii. Tá medziročne v januári spomalila o desať percent.

Dôvodov je niekoľko. K nim iste patrí spomalená výstavba cestnej infraštruktúry pre dlhé povoľovacie procesy a kríza vo výstavbe nových bytových domov. V druhom prípade kľúčovú rolu hrajú drahé hypotéky, ktoré si oproti minulosti mohol dovoliť oveľa menší počet záujemcov o kúpu vlastnej strechy nad hlavou.

Prepad na hypotekárnom trhu vrátane nižšieho objemu pôžičiek pre klientov bánk uvrhol vlani realitný trh a celkovo výstavbu bytov do krízy. „V minulom roku bol objem poskytnutých úverov na bývanie o 59 percent menší než v predchádzajúcom roku, čo znamená, že ľudia investujú do bývania omnoho menej,“ tvrdí výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnych izolácií (AVMI) SR a ČR Marcela Kubů.

Celý článok s vyjadrením prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, Ing. Pavla Kováčika, PhD., MBA., si môžete prečítať na:
https://www.trend.sk/ekonomika/ak-vlada-nerozhybe-utlmene-verejne-investicie-stavebnictva-ekonomicky-rast-ostane-fikciou