Vytlačiť

Smernica “Vysielanie pracovníkov do zahraničia” a nález Európskeho Súdneho Dvora (ECJ) – Návrh Správy Európskeho Parlamentu

V nadväznosti na nedávny rozsudok Európskeho Súdneho Dvora (ECJ) v prípadoch “Viking”, “Laval” a “Rüffert”, na žiadosť zástupcov odborárov Európsky Parlament (EP) pripravuje Rezolúciu o dopadoch týchto rozsudkov na sociálnu politiku Európskej Únie.

Pre informáciu prikladáme :

V tomto návrhu Správy Európsky Parlament o.i. „...vyzýva Komisiu aby podnikla okamžité kroky na zmeny v európskej legislatíve s cieľom čeliť možným negatívnym sociálnym, ekonomickým a politickým dopadom rozsudkov Európskeho Súdneho Dvora ECJ.

Túto Správu prerokuje Výbor EP pre Zamestnanosť a Sociálne Záležitosti na svojom zasadnutí v dňoch 28.-29. mája, a konečné znenie bude prijaté na ďalšom zasadnutí výboru v Septembri. Konečná správa má byť schválená hlasovaním na Plenárnom zasadnutí EP v Októbri 2008.

Na úrovni FIEC túto záležitosť prerokuje plenárne zasadnutie komisie FIEC SOC-PLEN a Sociálneho Dialógu.

Výťah z odôvodnenia

V Decembri 2007 Európsky Súdny Dvor (ECJ) vydal rozsudok v dvoch prípadoch vo veci postupu EÚ pri plnení sociálnych a ekonomických cieľov svojej Zmluvy.

Prípad Viking

Sa týka kolektívneho postupu pri vymieňaní lodných vlajok z Fínska na Estónsko.

Prípad Laval

Švédsky odborový zväz sa pokúsil kolektívnym postupom donútiť Lotyšského poskytovateľa služieb aby pri poskytovaní služieb vo Švédsku podpísal kolektívnu zmluvu.

V Apríli 2008 ECJ vydal iný rozsudok v prípade Rüffert.

Prípad Rüffert.

Tento prípad sa týka otázky, či verejné orgány pri udeľovaní zákazky na práce majú právo vyžadovať, aby uchádzačské spoločnosti samé akceptovali vyplácanie miezd ktoré sú v súlade so sadzbami dohodnutými v kolektívnom vyjednávaní u už realizovaných zákaziek, alebo či to je neprípustné ako zásah do slobody poskytovania služieb podľa čl. 49 Zmluvy.

Táto správa sa zameriava na hlavné dôsledky rozsudkov a nie na národné aspekty ich implementácie ktoré by bolo možné okamžite uplatňovať na národnej úrovni.

Podrobný popis obsahuje návrh správy spravodajcu výboru EP p. Jana Anderssona, ktorú si v plnom znení v anglickom origináli môžete stiahnuť TU .

Zdroj : FIEC / Domenico Campogrande