Vytlačiť

under construction t20 K6pWxE

Zdroj: SITA | Po očakávanom vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (brexit) by z ostrovnej krajiny mohlo odísť niekoľko tisíc slovenských remeselníkov v rôznych stavebných profesiách. Ako očakáva Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS), niektorí z nich sa môžu vrátiť na Slovensko, ostatní pravdepodobne odídu do iných krajín EÚ, kde sa dohovoria anglicky.

Práca v Holandsku alebo Dánsku

„Čo sa týka dopadov brexitu na stavebníctvo, očakávame predovšetkým návrat časti stavebných remeselníkov – živnostníkov, ktorí zo Slovenska odišli do Veľkej Británie za lepšími finančnými podmienkami,“ uviedol pre agentúru SITA prezident ZSPS Pavol Kováčik.

„Predpokladáme, že Veľkú Britániu opustí zhruba päť- až sedemtisíc slovenských remeselníkov, pričom na Slovensko sa dlhodobo vráti len časť z nich. Ostatní vzhľadom na jazykovú vybavenosť a zahraničné pracovné skúsenosti si nájdu prácu predovšetkým v Holandsku alebo Dánsku, prípadne v Škandinávii, kde je používanie angličtiny bežné,“ poznamenal Kováčik.

Murári aj elektrikári

Otázky dôsledkov brexitu podľa prezidenta ZSPS podnikanie v stavebníctve neovplyvňovali, keďže stavebníctvo je tradičné priemyselné odvetvie, zamerané na domáci trh.

„Slovenské stavebné spoločnosti vo Veľkej Británii bežne stavebné práce nevykonávajú. Výnimkou je napríklad developerská spoločnosť HB Reavis, ktorá je aktívna v developmente, a teda aj riadení výstavby budov v Londýne,“ priblížil Kováčik. „Do Veľkej Británie odchádzali pracovať predovšetkým stavební remeselníci – živnostníci ako murári, obkladači, strechári, inštalatéri, elektrikári,“ dodal prezident ZSPS.

Článok prebrali aj:

SME.sk | Europskenoviny.sk | Hlavnespravy.sk