Vytlačiť

etrend.sk | 27.3.2019 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 0 | autor: TASR | Téma: Stavebné firmy

Slovenské stavebníctvo trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, cenovými turbulenciami na trhu stavebných materiálov a dlhými lehotami pre prípravu stavieb. Výkony stavebného sektora ďalej ovplyvňuje aj zastaraná legislatíva a nedostatok ľudských zdrojov a pretrvávajúce problémy vo verejnom obstarávaní. Povedal to v stredu v Bratislave na stretnutí s médiami predseda Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik.

Stavebníctvo podľa P. Kováčika trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, zložitosťou verejného obstarávania a mnohými ďalšími problémami.
Podľa údajov analytickej spoločnosti CEES Research počet aj objem verejných stavebných zákaziek zadaných investormi v roku 2018 bol najnižší za posledných šesť rokov.
V roku 2018 bolo ukončených a konkrétnym firmám zadaných 1050 zákaziek na stavebné práce v celkovej hodnote 1,1 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje štvrtinový, respektíve pätinový pokles. Zároveň obidve hodnoty predstavujú rekordné šesťročné minimum.
"Stavebné investície na Slovensku nedosahujú výkonnosť západnej Európy. Aj po zohľadnení cenovej úrovne zaostávame dokonca i v porovnaní s niektorými štátmi východnej Európy. Ak nezlepšíme situáciu v stavebníctve, bude sa prehlbovať aj problém s nedostatkom pracovnej sily, a to škodí ekonomike celej krajiny. Existuje pritom silný multiplikačný efekt, teda ak sa darí stavebníctvu, darí sa aj celej ekonomike," uviedol predseda ZSPS.
Medzi priority na Slovensku stavební podnikatelia radia efektívnu dostavbu diaľnic, rýchlostných ciest, či modernizáciu železničných ciest. Výzvou je aj hĺbková obnova budov a energetická hospodárnosť, a tiež príprava na klimatické zmeny.