Vytlačiť

Na pozvanie Líbye sa uskutočnila pracovná cesta a spoločenská misia ministra DPaT Ľubomíra Vážneho so slovenskými podnikateľmi. Pracovná cesta bola pokračovaním série stretnutí slovenských politikov a ministrov s líbyjskými partnermi v nadväznosti na spoločenskú misiu predsedu vlády SR Róberta Fica u predsedu vlády Líbye v roku 2007 (vid teritoriálna informácia v prílohe č. 1).

Účelom stretnutia s predstaviteľmi štátnej správy a vlády Líbye bolo získať informácie a preveriť podmienky a možnosti spolupráce medzi Slovenskom a Líbyou najmä v oblasti výstavby železničnej dopravy a spojov.

V oblasti stavebníctva bolo konkrétnym cieľom rokovať o ponuke Líbye zúčastniť sa výstavby cestnej infraštruktúry, železnice a bytovej výstavby.

Okrem Ministra výstavby a jeho sprievodu sa za podnikateľskú sféru misie zúčastnili prezident ZSPS p. Ján Majerský (Proma s.r.o. Žilina), člen prezídia ZSPS p.  Miroslav Novosedlík (Novosedlik s.r.o. Nitra) a ďalej páni Marian Pukluš (Železničné Stavby a.s. Košice), Martin Neubeller (ELTRA s.r.o. Košice) a Pavol Kukura (Slovak Telecom a.s. Bratislava) a Jaroslav Stríž (ŽOS Trnava a.s.).

Závery z rokovaní :

1.názory predstaviteľov miestnej vlády sa často rozchádzali a neboli jednotné
2.názory na podmienky podnikania, príležitosti a ohrozenia, ktoré mali možnosť získať naši predstavitelia boli takmer jednotné
3.organizačný potenciál v Líbyi je veľmi nízky. Bolo zrejmé, že aj odborný potenciál je v krajine nízky.
4.Líbya je štát kde začali spoločenské reformy, ktoré sú pravdepodobne pomalé. Vedenie vidí potrebu zmien ale realizuje ich opatrne. Štát je politicky a policajne riadený. V určitých prípadoch to môže byť výhoda.
5.akékoľvek zahraničné podnikateľské aktivity sú podmienené spoluprácou s líbyjskými firmami
6.plán realizácie železníc je nereálny a sú rôzne názory na koncepciu riešenia.
7.v Líbyi už podniká mnoho firiem z rôznych krajín a Slovensko má historickú skúsenosť z tejto krajiny. Je tam trh, ktorý dokáže absorbovať veľa firiem z rôznych oblastí. Z oblasti stavebníctva je to hlavne výstavba ciest a bytov.
8.podmienky pre činnosť firiem sú veľmi ťažké – počasie, ubytovanie, doprava, miestna kultúra a pod. to všetko treba akceptovať
9.minister Ľubomír Vážny deklaroval jasnú a aktívnu podporou našich podnikateľských záujmov v Líbyi a je pripravený aj aktívne podporu realizovať (prípadne opakované oficiálne cesty a prijatia na SK potenciálnych partnerov a investorov z Líbye, podporné stanoviska pre našich podnikateľov potrebné v Líbyi a pod...)
10.Vytvorenie expertných tímov bolo dohodnuté po skončení našej návštevy medzi ministrom DPT Ľubomírom Vážnym a podnikateľmi, ktorí sa zúčastnili na pracovnej ceste.

Odporúčania :

a) v oblasti stavebníctva zamerať sa na vytvorenie expertných tímov v oblasti
- výstavby diaľnic a ciest,
- železníc
- bytovej výstavby.
b) Získať kontrakt od vlády Líbye na poradenstvo v tejto oblasti.
c) Experti musia hovoriť anglicky mať medzinárodné skúsenosti a rozhľad v danom odbore.
d) Expertov musia pripraviť firmy, ktoré majú ambíciu podnikať v Líbyi v danej oblasti.

Podrobné informácie o pracovnej ceste a o podmienkach v teritóriu si záujemcovia môžu prečítať v priloženej podrobnej správe prezidenta Ing. Jána Majerského, PhD s prílohami – súbory :