Vytlačiť

banner KONFERENCIA ZSPS 2017 

22. marca 2017, v deň otvorenia najväčšieho stavebného veľtrhu na Slovensku CONECO A RACIOENERGIA v bratislavskej Inchebe, sa konala v Expo klube odborná konferencia pod názvom Fórum slovenského stavebníctva. Organizátormi konferencie boli Zväz staveb- ných podnikateľov Slovenska a Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Konfe- rencia bola tematicky orientovaná na aktuálne problémy a výzvy slovenského stavebníctva, akými sú nedostatok kvalifikovaných odborní- kov, ich ďalšie vzdelávanie, ako aj na problema- tiku regionálneho rozvoja a nájomného býva- nia. Konferencie sa zúčastnili viacerí významní hostia a nechýbal ani štátny tajomník MDV SR Peter Ďurček.

1 Konferenciu otvoril prezident ZSPS Ing. Pavol Kováčik, MBA, ktorý zdôraznil, že je potrebné spojiť sily v snahe riešiť aktuálne problémy stavebníctva a urobiť všetko pre to, aby sa darilo nielen zabezpe- čovať kontinuálny prísun dostatku práce pre stavebné firmy a subjekty, pôsobiace na stavebnom trhu, ale aj postupne zvyšovať kvalifikáciu a remeselnú zručnosť pracovní- kov v stavebníctve, ktorí budú schopní so cťou a odbornosťou zabezpečiť uplatnenie nových inovatívnych materiálov, technológií a prístupov výstavby. „V tejto oblasti je nutné stimulovať pozitívnu aktívnu mediálnu kampaň na podporu stavebných profesií a perspektívy profesijného uplatnenia sa v stavebníctve”, povedal na úvod konferencie prezident ZSPS Ing. Pavol Kováčik, MBA, ktorý má ambíciu dostať do stavebníctva viac mladých a šikovných ľudí. A nie je sám s touto ambíciou...

2O čom bola konferencia? Program konferencie bol tematicky rozdelený do dvoch blokov. Prvý blok bol venovaný problematike vzdelávania a zamestnanosti v stavebníctve. Dôvodom výberu tejto témy je fakt, že za uplynulé obdobie výrazne klesol počet zamestnancov v sektore stavebníctva, čo bolo spôsobené poklesom stavebnej výroby. Zároveň sa dlhodobejšie nerieši otázka odborného vzdelávania v stavebníctve. Nové trendy a požiadavky na výstavbu vyžadujú aj nových odborníkov v oblasti energetickej efektívnosti budov, ale aj využitia inovatív- nych technológií. Preto sa na konferencii diskutovalo o nepriaznivom vývoji zamestnanosti v stavebníctve, o potrebe vzdelávania odborníkov pre túto oblasť a zároveň sa predstavili zaujímavé európske ale aj domáce vzdelávacie projekty. Druhý blok bol venovaný najmä problematike financovania projektov, zameraných na regionálny rozvoj a na vznik a financovanie Smart Cities na Slovensku, ale aj problema- tike nájomného bývania.

4To najzaujímavejšie z odborného programu

Návod na to, ako je možné zvrátiť nepriaznivú situáciu vo vývoji zamestnanosti v stavebníctve odprezentovala Lucia Dídětová zo spoločnosti TREXIMA Bratislava. Upozornila na to, že sa treba sústrediť najmä na rozvoj špičkového odborného vzdelávania a prípravu, zapojiť profesijné a stavovské organizácie do ovplyvňovania systému rekvalifikácií a v systéme celoživot- ného vzdelávania je nutné zaviesť kariérové poradenstvo. Pre stavebníctvo je typický vysoký podiel živnostníkov. Takmer tretina stavebnej produkcie je vykonávaná živnostníkmi. Živnostníci a ich zamestnanci tvoria viac ako 30 % zamestnancov v stavebníctve. Súčasný stav, kedy „zhotovovanie stavieb“ je voľnou živnosťou, spôsobuje nerovnováhu na trhu práce, je častou príčinou nekvality a mnoho- krát aj neatraktívny obraz stavebníctva v očiach laickej verejnosti, čo sa neskôr pretavuje do nezáujmu mladých ľudí o štúdium učebných a študijných odborov v stavebníctve. Preto zmena tejto živnosti na živnosť viazanú musí byť jednou z priorít.

Prof. Ing. Vladimír Benko, PhD., predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov, predstavil Projekt ingREeS, ktorý prináša do systému celoživotného vzdelávania v sektore stavebníctva kvalitatívnu zmenu determinujúcu zvýšenie efektivity a partici- pácie na vzdelávacích aktivitách. „V tomto projekte sa stretávajú profesijné organizácie a zväzy združujúce cieľové skupiny s víziou vybudovania systému ďalšieho vzdelávania pre odborníkov v stavebníctve na strednej a vyššej riadiacej úrovni, ktorého absolventi budú zároveň disponovať zručnosťami a vedomosťami zodpovedajúcimi európskym štandardom a očakávaniam a požiadavkám dnešnej Európy”, povedal prof. V. Benko. Ďalším z európskych projektov, ktorý bol odprezentovaný na konferencii, bol projekt StavEdu, ktorý reaguje na potrebu trhu mať k dispozícií pracovníkov so zvládnutými inovatívnymi technológiami, pracovnými postupmi a poznatkami o nových materiá- loch. Projekt StavEdu je zameraný na vytvorenie národného systému kvalifikácie a ďalšieho vzdelávania remeselníkov a ostatných pracovníkov na energeticky efektívnych stavbách. Na tomto projekte sa okrem lídra Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, podieľa aj Ústav vzdelávania a služieb, Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) a Národný ústav celoživot- ného vzdelávania (NÚCŽV).

3Zaujímavú prednášku mali aj Ing. Anton Brčka a Ing. Marcel Veršovský z Evident Value, ktorí upozornili na to, že v súčasnej zložitej situácii, keď mnohé stavebné firmy bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, je možné hľadať potenciál vo svojich vlastných ľuďoch. Na konferencii odprezentovali program rozvoja APMR, ktorý je určený aj stavebným firmám, ktoré chcú využiť potenciál vlastných ľudí a zodpovedne ich pripraviť na súčasné požiadavky stavebného trhu.

V druhom bloku zarezonovala prezentácia Ing. Vladimíra Juríka o Smart Cities. Ukázal na jednej strane cestu, ktorá v regionálnom rozvoji jednoznačne vedie k Smart Cities a výhody Smart Cities, na druhej strane poukázal na to, že Smart Cities nie je možné budovať nielen bez technologických inovácií ale ani bez inovácií v myslení a riadení mesta. S témou Smart Cities úzko súvisela aj ďalšia prezentácia o zelenom verejnom obstarávaní. Ing. Darina Dzurjaninová z ECB v krátkosti zhrnula podstatu zeleného verejného obstarávania a následne sa venovala najmä prezentácii dobrých príkladov z praxe, ktorých na Slovensku nie je až tak málo, ako by sa mohlo zdať. Poslednou prednáškou druhého bloku bola prezentácia doc. Ing. Daniely Špirkovej z STU, ktorá analyzovala hlavné piliere funkčného modelu financovania a výstavby nájomného bývania v Rakúsku a Holandsku a naznačila možnosti ale aj brzdy rozvoja nájomného bývania na Slovensku. Téma potreby rozvoja nájomného bývania rezonovala aj v diskusii, ktorá bola záverečnou bodkou odbornej konferencie. Bez pozitívnej medializácie stavebníctva zásadné zmeny nenastanú.

Každá odborná konferencia má hlavné témy odborného programu a potom tie neoficiálne témy, ktoré rezonujú počas diskusie a prestávok medzi prítomnými. Tou najzásadnejšou, ktorá sa už dlhšie objavuje medzi odbornou stavebnou verejnosťou (aj oficiálne aj neoficiálne) je potreba pozitívnej medializácie stavebných profesií, zviditeľňovania kvalitnej stavebnej produkcie a dobrej tradície. A tiež vyzdvihovanie úspešných lídrov v staveb- níctve. Len to môže byť - podľa viacerých odborníkov - dobrou motiváciou, bez ktorej bude ambícia mladých ľudí vstupovať do prípravy na povolanie v stavebníctve veľmi limitovaná. A mladých, šikovných ľudí slovenské stavebníctvo veľmi potrebuje!

Foto: Blanka Golejová