Vytlačiť

V Bratislave, 21. 03. 2024 |V dňoch 20.- 21. marca 2024 prebieha v priestoroch výstaviska Incheba medzinárodný veľtrh CONECO – RACIOENERGIA. Pod záštitou ministerstva dopravy a za účasti vládnych predstaviteľov, zástupcov akademickej obce a kľúčových stakeholderov v oblasti stavebníctva a investícií sa dnes v rámci veľtrhu uskutočnilo slávnostné otvorenie Pavilónu vzdelávania a inovácií, ktorý je organizovaný s podporou projektov DoubleDecker a REPowerE(d)u. „Krstným otcom“ pavilónu sa aj v tomto roku opäť stal Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS).

43. ročník medzinárodného stavebného veľtrhu CONECO a 32. ročník veľtrhu energetickej efektívnosti RACIOENERGIA 2024 opäť do Incheby priniesol nabitý odborný program a najnovšie trendy, ktoré hýbu segmentom doma i v zahraničí. Domáci i zahraniční vystavovatelia počas dvoch dní predstavia inovatívne technológie a postupy, ktoré pomaly ale iste pretvárajú aj slovenské stavebníctvo. Dlhoročnou stálicou veľtrhu je aj sprievodný odborný program. V rámci neho sa v stredu uskutočnilo aj slávnostné otvorenie Pavilónu vzdelávania a inovácií za účasti štátneho tajomníka Ministerstva dopravy SR Igora Chomu, štátneho tajomníka Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Slavomíra Partilu, štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislava Ondruša, rektora Technickej univerzity v Košiciach Petra Mesároša, vedúcej kancelárie slovenského zastúpenia Európskej investičnej banky Zuzany Kaparovej a prezidenta najsilnejšieho profesijného združenia stavebníkov (ZSPS) na Slovensku Pavla Kováčika. Záštitu nad pavilónom prevzal minister dopravy, Jozef Ráž mladší. „Veľmi ma teší, že už 2.-rok sme sa opäť stali krstným otcom Pavilónu vzdelávania v rámci veľtrhu CONECO, ktorý efektívne prepája školy, študentov, firmy, uchádzačov o prácu či nadšencov v oblasti stavebníctva,“ konštatuje prezident ZSPS, Pavol Kováčik.

Súčasťou pavilónu je aj dvanásť najlepších stredných odborných a priemyselných škôl z celého Slovenska spolu s dvoma technickými univerzitami zo Žiliny a z Košíc, ktoré prostredníctvom svojich fakúlt predstavili aj vedecko-výskumnú oblasť vzdelávania: Žilinská univerzita v Žiline, Stavebná fakulta; Technická univerzita v Košiciach so svojimi fakultami; Stredná priemyselná škola stavebná Oskara Winklera, Lučenec; Stredná priemyselná škola stavebná, Žilina; Stredná odborná škola stavebná Žilina, Spojená škola, Kremnička; Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša, Trenčín; Stredná priemyselná škola stavebná a geodetická, Bratislava; Stredná odborná škola technická, Košice; Stredná odborná škola technická, Prešov; Stredná odborná škola remesiel a služieb, Poprad; Stredná odborná škola, Považská Bystrica; Stredná odborná škola stavebná, Nitra; Stredná odborná škola technológií a remesiel, Bratislava. Tie návštevníkom počas dvoch dní predstavia inovatívne učebné technológie a novinky v oblasti stavebníctva. „Účastníci sa budú môcť zoznámiť napríklad s virtuálnou, zmiešanou alebo rozšírenou realitou, najmodernejšími ekologickými riešeniami pre budovy, zelenými fasádami a strechami, či s 3D digitálnym modelom dopravnej infraštruktúry a ďalšími inovatívnymi trendmi, ktoré už dnes zásadne menia a závratnou rýchlosťou transformujú naše stavebníctvo na jedno z najmodernejších a najperspektívnejších odvetví hospodárstva,“ vysvetľuje Kováčik. V pavilóne nechýbajú ani smart a zelené riešenia, ukážky prác v 3D programoch, meranie prostredníctvom dronov. Súčasťou pavilónu je aj v tomto roku bagrový trenažér, ktorého kabína a ovládací panel sú rovnaké ako v skutočnom stavebnom stroji a v kombinácii s hydraulickým pohyblivým sedadlom vám verne sprostredkujú prácu bagristu na stavbe. Rovnako v stánku Technickej univerzite v Košiciach nájdete letecký simulátor, trojkolku poháňanú na vodík, edukatívne roboty, digitálne dvojčatá či prvky smart cities a mnohé ďalšie. „Stavebníctvo už dávno nie je odvetvím „lacnej pracovnej sily“, naopak, stáva sa z neho jedno z najsofistikovanejších odvetví vôbec. Ani najmodernejšie technológie nás však „nespasia“ pokiaľ nebudeme mať dostatok talentovaných a kvalifikovaných ľudí. Z tohto dôvodu je prepájanie vzdelávania s praxou kľúčové,“ uzatvára prezident ZSPS, Pavol Kováčik.

Uverejnené tiež:

https://sita.sk/vrealitach/stavbari-celia-konkurencii-technologickejsich-odvetvi-lepsie-vyuzivaju-zrucnosti-xbox-generacie/
https://dennatlac.sk/stavbari-celia-konkurencii-technologickejsich-odvetvi-lepsie-vyuzivaju-zrucnosti-xbox-generacie-a82680

projektove