Vytlačiť

10.1.2024 | Odvetvie výstavby a developmentu netrpezlivo čakalo na novelizáciu stavebného zákona. Tá mala prísť do platnosti už v apríli tohto roka. Stavebníkom sľubovala okrem zrýchlených procesov aj lepšiu transparentnosť pri vybavovaní dokumentácie. Po novom sa však dátum platnosti zákona zmenil. Nový vládny kabinet odôvodňuje toto rozhodnutie nepripravenosťou a časovým sklzom.

„Keď sme prišli za predstaviteľmi Varšavy, aby sme sa porozprávali o našich plánoch, navrhli sme im dve stometrové veže. A oni sa nás spýtali, prečo tak málo. A keď sme sa teda spýtali, aký je limit, povedali ‚sky is the limit‘. Povedali, aby sme priniesli kvalitného architekta a že budú súčinní, aby sme postavili najvyššiu možnú budovu. Dnes tam stojí 310 metrov vysoká budova Varso Tower, aktuálne najvyššia budova v Európskej únii.“

Takto opisoval svoju skúsenosť za hranicami Slovenska pre HN ešte v apríli minulého roka René Popik, vtedajší generálny riaditeľ HB Reavis, ktorá vo Varšave zrealizovala 310-metrový mrakodrap.

Práve voľnosť, transparentnosť a rýchlosť stavebných procesov boli jednými z dôvodov, prečo sa developer rozhodol okúsiť zahraničné trhy.

Na Slovensku sa však aj napriek avizovaným zmenám veľa vecí neposunulo. A čerstvo prišlo definitívne rozhodnutie vlády presunúť platnosť kľúčového zákona. 

Celý článok si môžete prečítať na https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96124970-nekonecny-pribeh-pokracuje-developeri-sa-tesili-na-zmenu-vlada-odlozila-klucovy-zakon-o-dalsi-rok