Vytlačiť

19.6.2023 | Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia vyhlasuje 17. ročník  Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia BAKALÁR 2023 (Cena). Cena sa udeľuje každoročne v celoštátnej súťaži absolventom príslušných vysokých škôl na Slovensku za najlepšiu záverečnú bakalársku prácu. Jej predmetom sú záverečné práce  bakalárskeho štúdia v študijných odboroch Architektúra a urbanizmus, Architektonická tvorba,  Pozemné stavby, Inžinierske konštrukcie a dopravné stavby Vodné stavby a vodné hospodárstvo, vrátane medziodborových akreditovaných študijných programov. Zmyslom udeľovania ceny je podnietiť súťaživosť študentov príslušných vysokých škôl pri  skvalitňovaní komplexného tvorivého procesu v oblasti projektovania. Zriaďovateľ Ceny je Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia.

Spoluzriaďovatelia Ceny: 

∙ Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. – súčasne aj hlavný sponzor ceny, Slovenská komora stavebných inžinierov, Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Spolok architektov Slovenska, Slovenský zväz stavebných inžinierov

Súťaž sa organizuje v sekciách:  

  1. sekcia – Architektúra a urbanizmus, architektonická tvorba, 
  2. sekcia – Pozemné stavby, 
  3. sekcia – Inžinierske konštrukcie a stavby, 
  4. sekcia – Vodné stavby a vodné hospodárstvo. 

Kritériá hodnotenia prác: 

- tvorivý prístup k riešenému problému
- komplexnosť vyjadrenia filozofie riešenia
- originálnosť, jedinečnosť a progresívnosť riešenia

Zúčastnené fakulty:  

  1. Stavebná fakulta STU v Bratislave, 
  2. Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave, 
  3. Stavebná fakulta TU v Košiciach, 
  4. Fakulta umení TU v Košiciach, Katedra architektúry, 
  5. Stavebná fakulta Žilinskej univerzity v Žiline. 


Každá z fakúlt vyberie vo fakultnom kole do súťaže najviac tri záverečné bakalárske práce v každej  sekcii. Súťaže sa môžu zúčastniť len študenti (absolventi) akreditovaných študijných programov vrátane medziodborových príslušnej fakulty. 

Odovzdanie prihlášok a prác organizátorovi Ceny: 

∙ prihlášky a záverečné práce odovzdajú zúčastnené fakulty organizátorovi súťaže na adresu: 

Stavebná fakulta TUKE 
Bc. Viera Menyhértová,  
Referát pre vzdelávanie 
Vysokoškolská 4, 04200 Košice
T: +421556024176 
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

∙ vyplnenú opečiatkovanú záväznú prihlášku odovzdajú fakulty najneskôr do 14. septembra 2023,  ∙ kompletnú dokumentáciu troch, nezávislou fakultnou komisiou vybraných, záverečných  bakalárskych prác do 30. septembra 2023 (fakultné kolá)

∙ technická dokumentácia každej odovzdávanej práce pozostáva: záverečnej bakalárskej práce, anotácie, zdôvodnenia prihlásenia do Ceny (vypracované fakultnou komisiou), vizualizácie na USB  (formát A4, 300 dpi) – týkajú sa len sekcií I a II, max. 4 ks foto fyzických modelov ako súčasť  technickej dokumentácie aj v elektronickej forme, 1 výtlačok postera s rozmermi 700 x 1000 mm (na výšku) slúžiaci k prezentácii na výstave všetkých záverečných bakalárskych prác vytvoreného  podľa etalónu postera. Poster sa doručí organizátorovi stočený v tube spolu so záverečnou  bakalárskou prácou a príslušnými dokumentmi. 

Odmeny za ocenené práce v jednotlivých sekciách:  
- prvé miesto á 500 EUR 
- druhé miesto á 250 EUR 
- tretie miesto á 150 EUR  

Slávnostné odovzdanie cien sa uskutoční najneskôr do 31. januára 2024 v sídle organizátora Ceny – Stavebná Fakulta TU v Košiciach.  

Prezentácia odmenených bakalárskych prác, ich autorov, pedagogického vedenia a príslušnej vysokej  školy sa uskutoční na internetových portáloch zúčastnených vysokých škôl, v ich periodikách,  v periodikách zriaďovateľov cien, ako aj v niektorých ďalších známych odborných periodikách a na  ďalších portáloch odvetvia architektúry a stavebníctva.  

Prevzaté z https://www.fad.stuba.sk/aktuality/udalost-abf-bakalar-roka-2023.html?page_id=11687