Vytlačiť

13.6.2023 Bratislava | Čo prinesie novela zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorá je predmetom PT č. 1505 a je v súčasnosti v opätovnom schvaľovaní v NR SR po vete pani prezidentky.

Odborníci Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska vidia potrebu zosúladiť osobitné právne predpisy v oblasti ochrany životného prostredia so schválenými zákonmi na úseku územného plánovania a výstavby a tým odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy v prípadoch stavieb vyžadujúcich posúdenie vplyvov na životné prostredie. Zároveň považujú argumenty mimovládnych organizácií o odmietnutí novely za neopodstatnené.

Podľa Pavla Kováčika, prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska novela zákona prináša v rámci celkového urýchlenia povoľovacieho konania  tieto hlavné prínosy:

Okrem uvedeného prezident ZSPS Pavol Kováčik osobitne vyzdvihuje, že novela prináša aj odstránenie tzv. goldplatingu, teda ustanovení a požiadaviek, ktoré sú nadbytočné oproti požiadavkám európskych smerníc,  – napr. Odstránenie potreby vydávania záväzných stanovísk pre navrhované činnosti, ktoré boli posúdené podľa znenia zákona, ktorý nie je v rozpore s požiadavkami európskych predpisov.