Vytlačiť

27.9.2022 | Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik upozorňuje, že v okolitých štátoch vládne stavebný boom, Slovensko je však výnimkou. Stavebného materiálu je nedostatok

Ceny stavebných materiálov raketovo vzrástli. Môže za to nielen energetická kríza, zdražovanie tohto sortimentu sa začalo už počas koronavírusovej pandémie. Mnohí Slováci preto zvažujú, či vôbec začať stavať dom v takých ťažkých časoch, alebo sa viac oplatí kúpiť hotový, prípadne ísť do prenájmu.

Rastú aj ceny stavebných prác, v júni medziročne až o 16,9 percenta, uvádza Štatistický úrad SR. Ceny materiálov v stavebníctve stúpli v rovnakom období o 28,8 percenta.

Karty na trhu stavebníctva výrazne zamiešal aj raketový rast cien energií, ktorý komplikuje výrobu v mnohých odvetviach. V dôsledku toho sa ceny stavebných materiálov zvýšili od 10 až do 50 percent, odhaduje prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik. Aktuálnu situáciu na stavebnom trhu priblížil v rozhovore pre TREND.

Na rast cien stavebných materiálov mala v poslednom čase vplyv pandémia aj energetická kríza a s tým súvisiace zdražovanie energií. Ktorí výrobcovia stavebných materiálov najviac pocítili rast cien vstupov?

Výroba väčšiny stavebných materiálov je energeticky náročná, a to bola jedna z príčin takého dramatického rastu. Nárast cien vstupov zaznamenali výrobcovia cementu, izolačných materiálov a plastov (na báze ropy a plynu). Nárast cien vstupov však najviac pocítili stavebné spoločnosti, pretože z dôvodu nedostatku materiálu v Európe výrobcovia stavebných materiálov bezproblémovo premietli nárasty vstupov do predajných cien.

Aké následky u nich zanechali drahé energie? Musia niektorí obmedziť výrobu, odstaviť pobočky alebo prepúšťať?

Kvôli nedostatku stavebných materiálov v Európe idú aj slovenskí výrobcovia naplno a obmedzovanie výroby a pod. nie je aktuálne.

V ktorých oblastiach je situácia najvypuklejšia?

Je nedostatok murovacích materiálov, izolačných materiálov, a síce minerálnej vaty, polystyrénov a podobne, ale aj hliníkových konštrukcií, tepelných čerpadiel, stavebnej elektroniky.

Celý rozhovor si môžete prečítať na https://www.trend.sk/spravy/zdrazenie-najviac-pocitili-stavebne-firmy-ocel-vystuz-stoja-dva-roky-tisicku-viac