Vytlačiť

26.9.2022 | Stavbári majú k dispozícii automatizovaný súbor, ktorý im pomôže s výpočtom hodnoty zvýšenia cien jednotlivých stavebných materiálov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR aktualizovalo metodický pokyn, vďaka ktorému môžu stavbári žiadať o zvýšenie cien pri rozostavaných stavbách. Informoval o tom Martin Petro z odboru komunikácie rezortu dopravy.

Prvú verziu zverejnilo ministerstvo ešte pred letom, na novej spolupracovali odborníci z Inštitútu dopravnej politiky, Úradu vlády SR, Štatistického úradu SR či Útvaru hodnoty za peniaze aj so Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska a zástupcami stavebných firiem. Výpočet je postavený na verejne dostupných údajoch Štatistického úradu SR o cenách stavebných materiálov. "Nová verzia lepšie reaguje na to, aké materiály sa na stavbách najčastejšie používajú, a takisto lepšie odráža nárast cien jednotlivých materiálov," povedal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Ministerstvo dokument zverejnilo na svojej webovej stránke. Stavbári majú k dispozícii automatizovaný súbor, ktorý im pomôže s výpočtom hodnoty zvýšenia cien jednotlivých stavebných materiálov. "Veríme, že tento metodický pokyn aj predpripravený súbor zjednodušia a urýchlia výpočty zvýšení, a tým dopomôžu k stabilizácii situácie na stavebnom trhu a k pokračovaniu výstavby," uviedol minister dopravy.

Prevzaté z https://www.teraz.sk/ekonomika/rezort-aktualizoval-metodicky-pokyn-s-c/662898-clanok.html