Vytlačiť

Banskobystrický kraj ide rekonštruovať rozbombardované cesty uprostred hôr. Na viac ako 70 kilometrov nových asfaltiek pôjde niečo vyše 30 miliónov eur. Rekonštrukcie sa zaplatia z eurofondov. Podľa odborníka sa pri zmluvách nový mechanizmus na valorizáciu cien materiálov ešte zrejme využiť nestihol. Prípadnú zmenu nákladov teda budú musieť zhotovitelia s objednávateľom riešiť individuálne.

Cesta v horách v strede Slovenska je často adrenalínový zážitok. Na spojnici v srdci Rudohoria z Utekáča na lazy Sihly, Drábska či Lomu nad Rimavicou sa asfalt miestami stráca, v niektorých výmoľoch tak vodič musí zaradiť jednotku a spomaliť na rýchlosť chôdze. Ak totiž údolím riečky Rimavica neprechádza terénnym autom, riskoval by poškodenie podvozka.

Dobre na tom nie je ani pokračovanie tejto alternatívnej trasy z Rimavskej Soboty na Horehronie. Na križovatke v lazoch sa totiž cesta napája na dôležitejšiu komunikáciu od Detvy do Brezna. Po kľukatej asfaltke jazdí jeden kamión za druhým a je to na nej poznať.

Drsnému kraju sa má však čoskoro uľaviť. Cesty v horách idú opravovať z európskych financií. A nie je to všetko. Kraj tento týždeň plánuje odovzdať staviteľom úseky aj na juhu pri Lučenci a Veľkom Krtíši.

Celý článok nájdete na https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96037343-tankodromy-v-dolinach-sa-dockaju-obnovy-na-desiatkach-kilometrov-polozia-novy-asfalt