Vytlačiť

Nájomné bude len mierne nižšie.

BRATISLAVA. Čo sa v Bratislave stane s cenami bytov, ak ich už teraz chýba vyše 40-tisíc a ani tých dva a pol tisíc, čo ročne postavia, sa už nebude dať odkúpiť?

K zvýšeniu cien by mohli investorov motivovať nové pravidlá výstavby nájomných bytov vicepremiéra Štefana Hollého zo Sme rodina, ktoré schválil parlament.

Keďže Hollý v krátkom čase avizuje vznik tisícok nových bytov určených na nájomné bývanie, investori nebudú mať čas ich postaviť a mnohí preto skúpia už rozostavené bytovky, ktoré sa však pôvodne mali predávať. 

„Ak budú investori ochotní odkupovať byty alebo celé bytové domy, ich ponuka pre bežných kupujúcich klientov sa zníži, čo vyvolá ešte väčší rast cien,“ hovorí Juraj Suchánek z Inštitútu urbánneho rozvoja, ktorého členmi sú aj realitné firmy Penty a J&T.

Časť developerov k tomu môže motivovať výrazné zdražovanie stavebných materiálov spôsobené najvyššou infláciou za posledných dvadsať rokov.

Štát totiž poskytne až 75-percentné zníženie DPH na výstavbu, ak investor byty nepredá, ale poskytne ich do nového štátneho systému nájomného bývania.

„Odčerpali by ešte viac voľných pozemkov, stavebníkov a stavebného materiálu z trhu, kde ich je už teraz nedostatok,“ tvrdí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Či sa tento scenár naplní, bude závisieť od toho, koľko skutočne nových nájomných bytov vznikne, kde budú postavené a najmä , o koľko bude nájomné v nich nižšie, aby o ne mali ľudia vôbec záujem.

Hoci je výstavba nájomných bytov kľúčovým predvolebným sľubom hnutia Sme rodina Borisa Kollára a propaguje ich ako „lacné“ byty, v skutočnosti sa v nich nájomné nemusí líšiť od bežných cien nájmov na trhu.

„Súhlasím, že to môže byť úplne inak,“ potvrdzuje poslanec Sme rodina Miloš Svrček. Hnutie pritom roky hovorí o nájomnom o 30 až 50 percent lacnejšom. Aj vyhlásenia o „masívnej výstavbe“ sa zatiaľ ukazujú ako prehnané.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22926000/kollarove-najomne-byty-najomne-nemusi-byt-vobec-lacnejsie-narastu-ceny-bytov-na-predaj.html