Vytlačiť

Drahé stavebné materiály ohrozujú rozbehnuté aj nové projekty

Rozpočtovanie stavieb sa stáva extrémne náročnou disciplínou. Životnosť cenníkov stavebnín sa počíta na dni. Pri mnohých položkách je medziročný rast cien trojciferný. A nikto nedokáže odhadnúť, ako dlho bude trvať kritická situácia v stavebníctve, ktorá ohrozuje už aj miliardové investície z národného fondu obnovy. Napríklad bežnú 25-centimetrovú tehlu Heluz Family, ktorú pred rokom obchodníci predávali za 1,62 eura, dnes ponúkajú za 2,91 eura. Záujemca sa navyše musí obrniť trpezlivosťou.

„V súčasnosti preceňujeme naše tovarové položky prakticky neustále. Napriek tomu sú mnohé komodity stále nedostupné. Na izolácie, tehly a strešné krytiny sa čaká niekoľko mesiacov,“ opisuje Roman Hubač, konateľ firmy Profi One, ktorá prevádzkuje e-shop Internetové stavebniny.

Výrazné zdraženie sa týka celého jeho sortimentu. Ceny OSB dosiek s hrúbkou 25 milimetrov medziročne vyskočili o 46 percent, osemmilimetrová kari sieť zdražela o 75 percent, izolácia Isover o 70 až 108 percent a betonárska oceľ dokonca o 129 percent. Na cenotvorbu má podľa R. Hubača vplyv aj enormný dopyt, ktorý výrobcom umožňuje zvyšovať ceny aj bez toho, že by ich k tomu nútili vyššie vstupné náklady.

„Jeden z našich dodávateľov drevených výrobkov povedal, že nárast vstupných cien konštrukčných hranolov bol až sedemnásobný,“ dodal Hubač.

 

Celý článok nájdete na https://www.trend.sk/trend-archiv/slovensko-cislach-ceny-stavebnin-odtrhli-retaze