Vytlačiť

Meškajúce vlaky, cesty plné výtlkov či rozpadajúce sa školy a domovy dôchodcov márne čakajúce na rekonštrukciu. Obraz známy z mnohých miest na Slovensku mal byť vďaka investíciám do obnovy minulosťou. Teraz majú však mestá nový problém. Nemá kto stavať, keďže vojna prudko zvýšila ceny.

„Problém sa výrazne prehĺbil. Môžeme ísť naprieč Slovenskom a vidíme mnohé prípady, napríklad Kysucké Nové Mesto, Handlovú, Sabinov či Senicu,” vymenúva Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V Kysuckom Novom Meste zhotoviteľ odstúpil od výstavby centra sociálnych služieb, v Handlovej nepostaví detské ihrisko. V Sabinove a Senici víťazi súťaží primátorom napísali, že začnú práce až vtedy, ak deklarujú, že dofinancujú drahšie materiály.

Stavebné suroviny totiž išli podľa Štatistického úradu medziročne nahor o 23 percent. Reálne pritom niektoré komodity rástli niekoľkonásobne. Napríklad stavebná oceľ: jedna tona stála pred pandémiou v roku 2020 okolo 700 eur, dnes je to takmer 2 200 eur, čiže trojnásobne viac.

Na druhej strane problému tak stoja stavebné a developerské spoločnosti, ktorým vzrástli náklady a často tak dávajú klientom ultimátum: buď zaplatia viac, alebo od projektu odstúpia. Výsledok? Hrozí nielen oneskorovanie výstavby oproti pôvodným plánom, ale aj vyššia záťaž na rozpočty samospráv či investície do projektov.

Riešenia už hľadá štát s firmami aj na najvyšších miestach v Bruseli. „Európsky trh so stavebnými materiálmi sa zrútil. Tehly aj izolačné materiály vykupujú z našich prihraničných oblastí Poliaci, Maďari, ale aj Česi,” hovorí Pavol Kováčik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS).

Stavitelia štát žiadajú, aby v prípade, ak chce pokračovať vo výstavbe verejných stavebných zákaziek, zhotoviteľom nákup stavebných materiálov pre tieto verejné stavby zabezpečil sám, alebo, ak si ich majú obstarať sami, nastavil mechanizmus kompenzácie cien a meškania dodávok pre zhotoviteľov. „O tom sme tiež včera rokovali v Bruseli na zasadnutí Výkonného výboru európskej federácie stavebného priemyslu FIEC,” priblížil. Systém by mal fungovať tak, ako štát v období pandémie COVID riešil nákup a dovoz AG testov, rúšok a respirátorov z Ázie alebo nákup vakcín.
 
Celý článok aj s grafmi nájdete na https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/624148-trh-s-materialmi-sa-zrutil-mesta-maju-problemy-so-stavbami-stavitelom-vykupuju-tehly-cesi-madari-ci-poliaci/