Vytlačiť

Rok 2022 bude na nové kilometre slabší, rozbehnúť sa však môžu kľúčové projekty.HN zisťovali, čo nové nás čaká na našich autostrádach v nasledujúcom roku.

Tretí rok vládnutia je kritický. Tento cyklus výrazne bije do očí aj pri výstavbe diaľnic. V roku 2022 sa vodiči nedočkajú ani jedného nového kilometra tohto druhu infraštruktúry.

Náplasťou môže byť len rýchlocesta neďaleko Lučenca. Aj tá však mala byť pôvodne hotová už v tomto roku. Podobne na tom boli aj predošlé vlády.

Len na porovnanie, v roku 2018 neodovzdal rezort dopravy žiaden úsek ani pod vtedajším vedením Árpáda Érseka. Boom v otváraní nových kilometrov ciest by však mohol prísť v posledný predvolebný rok.

Aké bude teda „dedičstvo“ súčasného ministra dopravy Andreja Doležala? Odborníkov momentálne najviac trápi príprava nových projektov.

Tá totiž zatiaľ veľmi nenapreduje a pri aktuálnom tempe môže po tejto garnitúre zostať v diaľničnej spoločnosti aj prázdna zásuvka.

Podľa diaľničiarov je za stagnáciou prípravy nedostatok peňazí. Priorite sa tak tešia projekty, kde už bola uzatvorená zmluva o dielo, respektíve tie, ktoré sú už vo vyššom stupni príprav, prípadne vo výstavbe.

Celý článok ako aj video z rozhovoru nájdete na https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/17368816-po-rokoch-hojnosti-obdobie-sucha-v-buducom-roku-sa-neotvori-ani-jedna-dialnica-len-rychlocesta-na-podpolani