Vytlačiť

Na konferencii o výstavbe diaľnic diskutovali s ministrom Andrejom Doležalom o horúcich témach šéfovia kľúčových inštitúcií týkajúcich sa dopravy.

K prvému decembrovému dňu odovzdali Španieli aj poslednú súčasť bratislavského obchvatu. Bola ňou vetva obrovskej stavby, ktorá prepája rýchlostnú cestu R7 s diaľnicou D1.

Skompletizovanie križovatky Prievoz prišlo takmer rok po tom, ako to bolo avizované v znení pôvodnej zmluvy. Za oneskorenie však mohlo aj pochybenie štátu, ktorý k tomuto úseku vydal dodatočné stavebné povolenia s asi deväťmesačným omeškaním.

Za túto chybu sme preto čelili arbitráži, ktorej konečný vývoj priblížil minister Andrej Doležal na HN konferencii vo štvrtok. „Skončila sa pre Slovensko najlepšie, ako mohla,“ uviedol šéf rezortu dopravy s tým, že v najhoršom prípade sme mohli zaplatiť viac ako 120 miliónov eur.

Neskôr spresnil, že na základe rozhodnutia medzinárodného súdneho procesu musíme doplatiť 38,5 milióna eur plus úroky. „V kontexte toho, čo nám hrozilo, je to nesporný úspech,“ dodal minister.

Celý článok nájdete na https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/15105164-spor-o-bratislavsky-obchvat-sa-pre-slovensko-skoncil-najlepsie-ako-mohol-tvrdi-dolezal-doplatime-len-takmer-40-milionov