Vytlačiť

Pomôcť by mohlo otvorenie pracovného trhu.

Stavebníctvo zažíva historický prepad. Problémom sú astronomické ceny stavebných materiálov aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Riešením by podľa odborníkov malo byť otvorenie pracovného trhu a pružnejšie možnosti prirodzeného navyšovania koncových cien.

Dosah koronakrízy pocítil aj stavebný priemysel. Odborníci sa na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva zhodli, že takýto stav je na celom svete a nejaký čas ešte aj bude. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktor RTVS Oto Váhovský.

Prepad inžinierskeho stavebníctva

Podľa októbrového prieskumu agentúry CAAC na vzorke 200 firiem sa trh prepadol o 0,10 percenta. V budúcom roku by mal stúpnuť o jedno percento.

„Veľké firmy očakávajú mierny prepad 0,5 percenta, a naopak malé a stredné firmy čakajú mierny rast 0,3 percenta,“ doplnil riaditeľ agentúry Michal Vacek.

Inžinierske staviteľstvo čaká podľa neho ku koncu tohto roka prepad o tri percentá. „Naopak pozemné stavebníctvo čaká mierny rast, o jedno percento,“ uviedol.

Pomoc z fondu obnovy

Cestou ako pomôcť stavebnému priemyslu je pre ministerstvo dopravy a výstavby aj európsky balík peňazí z fondu obnovy. Práve z neho by malo ísť spolu 700 miliónov eur na obnovu rodinných domov či historických budov.

„Máme jasný plán a cieľ. Naopak, pokiaľ ide o plán obnovy, tak s ohľadom na časové rámce, ktoré sú, máme obavu, či sa vôbec stihnú projekty realizovať,“ doplnila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik vidí riešenie v zmene legislatívy. Ide o zmenu zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe. „Sme presvedčení, že nás tieto dva zákony konečne posunú do 21. storočia v stavebníctve,“ povedal.

Stavebný trh trápi aj export stavebných kapacít do zahraničia. Ako spresnil Kováčik ten medziročne stúpol o 100 percent. Z toho vyplýva, že stavebný trh sa nerozpustil, len sa sústreďuje do zahraničia, najviac do Českej republiky.

Prevzaté z https://spravy.rtvs.sk/2021/11/dosah-koronakrizy-pocitil-aj-stavebny-priemysel/