Vytlačiť

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska považuje cenový nárast aktuálne za najväčší problém v odvetví a ak sa nebude dlhšie riešiť, stavebné firmy môžu začať krachovať a niektoré stavby môžu zostať nedokončené.

Stavbári sú nespokojní s pomalým prístupom štátu k riešeniu následkov rastu cien stavebných materiálov. Táto situácia trvá už od jari tohto roka a vláda zatiaľ neprišla so spôsobom kompenzácie zvýšených nákladov verejných stavebných zákaziek. Táto téma bola súčasťou konferencie Fórum slovenského stavebníctva, ktorú v stredu zorganizoval v Bratislave Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS). Cenový nárast považuje aktuálne za najväčší problém v odvetví a ak sa nebude dlhšie riešiť, stavebné firmy môžu začať krachovať a niektoré stavby môžu zostať nedokončené ako nedávno v prípade diaľnice s tunelom Višňové.

Prezident ZSPS Pavol Kováčik hovorí, že sa snažia presvedčiť štát, že v prípade nečakane výrazného zvyšovania ciest materiálov v odvetví ide o nepredvídateľný vplyv na realizáciu zákaziek.

Upozornil, že ani Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií začiatkom tohto roka pri prognóze vývoja inflácie nepredpokladal žiadne dramatické výkyvy cien. „Nepredvídateľnosť je predsa riešená zmluvami úplne rovnako, ako keď máme nepredvídateľnosť geológie alebo iných podmienok. Teraz je nepredvídateľnosť cien,“ povedal Kováčik pre agentúru SITA.

Zákon o verejnom obstarávaní podľa šéfa stavebných podnikateľov hovorí o tom, že také riziko je na strane obstarávateľa a nie zhotoviteľa. „Nepredvídateľné riziko nemôže znášať zhotoviteľ, lebo nemá z čoho, je to riziko obstarávateľa. My hovoríme, že nepredvídateľný nárast cien je nepredvídateľné riziko, ktoré by mal obstarávateľ znášať,“ uviedol Kováčik. Pripomenul, že viaceré krajiny v Európskej únii v tejto súvislosti už prikročili k úpravám.

V prípade zákaziek financovaných zo zdrojov Európskej únie ZSPS tvrdí, že aj pri tých by mohli byť upravené zmluvné ceny z dôvodu nárastu cien materiálov. „Súhlasíme, že na každom projekte treba zdôvodniť cenové dopady, ale Európska únia s tým nemá problém. Na Slovensku sú nevyčerpané prostriedky v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra aj v Integrovanom regionálnom operačnom programe, takže je z čoho prerozdeliť,“ podotkol prezident ZSPS.

Prevzaté z https://ekonomika.pravda.sk/firmy-a-trhy/clanok/604514-rast-cien-materialov-sa-musi-riesit-upozornuju-stavbari-hrozi-krach-firiem-a-nedokoncene-stavby-tvrdia/