Vytlačiť

Hlivák verí, že úradu sa podarí presadiť systémové zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, a aby sa čím skôr prejavili v praxi.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka teší, že úradom navrhnuté zmeny v zákone o verejnom obstarávaní majú podporu v praxi. Uviedol to na margo online rokovania s prezidentom Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavlom Kováčikom, počas ktorého mu zväz vyjadril podporu.

"Zvlášť v dnešných časoch nám dobre padne, keď sa ukazuje, že zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, na ktorých sme s kolegami pracovali dlhé mesiace aj v otvorenej diskusii s odbornou verejnosťou, si získavajú čoraz silnejšiu podporu," podotkol Hlivák. Podľa jeho slov Kováčik privítal systémové opatrenia, ktoré dlhodobo navrhuje úrad a medzi ktoré patrí aj zvýšenie odbornosti v oblasti verejných nákupov, takzvaná profesionalizácia. Hlivák verí, že úradu sa podarí presadiť systémové zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, a aby sa čím skôr prejavili v praxi.

"Vnímame konzistentnosť rozhodovacej praxe ÚVO pod vedením pána Hliváka a zvýšenie odbornej činnosti úradu," podotkol Kováčik s tým, že je to predovšetkým nedostatočná kvalita obstarávaní a nízka profesionalita obstarávateľov, v ktorých vidí zväz primárne príčiny prieťahov mnohých verejných súťaží.

"ZSPS ponúka úradu, ale predovšetkým obstarávateľom v investičnej výstavbe odbornú pomoc a aplikovanie moderných prístupov, čím chce prispieť aj k efektívnemu čerpaniu EÚ fondov pre inžiniersku výstavbu, ale aj regionálne investície," uzavrel Kováčik.

 

Prevzaté z https://www.teraz.sk/najnovsie/hlivak-tesi-ma-ze-nase-navrhnute/543960-clanok.html