Vytlačiť

Dňa 27.3. sa v EXPO CLUBe INCHEBA konal 6. Partnerský deň Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska. Zväz tradične poriada v prvý deň veľtrhu CONECO diskusné fórum o stave a perspektívach slovenského stavebníctva a súvisiacich aktivitách zväzu.

Prezident Zväzu Ing. Lukáč otvoril tohtoročný partnerský deň a dal priestor prvému rečníkovi. Ing. Pavol Baxa, generálny riaditeľ sekcie stavebníctva MDVRR SR vo svojej prezentácii popísal proces prípravy stavebného zákona a súčasný stav, v akom sa návrh nachádza. Prezentácia prerástla do panelovej diskusie ku ktorej sa pripojil Doc. Dr.-Ing. Vladimír Benko, zastupujúci zároveň SKSI a SvF STU. Diskusia sa rozšírila na ďalšie pálčivé témy nášho stavebníctva, ako je napr. kvalita projektovej dokumentácie, stav školstva a verejné obstarávanie. V diskusii z pléna vystúpili dekan SvF STU doc. Kopáčik a riaditeľ Ústavu stavebnej ekonomiky Ing. Nagy. Obaja zdôraznili potrebu zavedenia, resp. dôsledného dodržiavania autorizácie vybraných profesií v stavebníctve, napr. geodetov a stavebných cenárov. Stanovisko k nešvárom v oblasti verejného obstarávania zaujali členovia zväzu Ing. Kanda a Prof. Kaldarár. Uvedení aj ďalší diskutéri konštatovali prehlbovanie krízy v odvetví a z toho vyplývajúcu akútnu potrebu systémových krokov na zachovanie nášho stavebníctva.

V druhej časti panelovej diskusie Ing. Lukáč prizval riaditeľa úseku komunikácie PSS, a.s., Ing. Blanárika a člena predstavenstva Rady pre zelené budovy SR, Ing. Bahníka, ktorí vystúpili s prezentáciami svojich organizácií a podporili pozíciu zväzu v otázke podpory bytovej politiky a zvyšovania energetickej efektívnosti budov.

Na partnerský deň plynulo nadviazalo odovzdávanie cien v aktuálnom ročníku súťaže „Progresívne cenovo dostupné bývanie“, ktorú zväz dlhoročne podporuje.