Save
Joomla
Vyhlásenie 14. ročníka celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže Stavba roka 2008

Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta
Slovenská komora stavebných inžinierov
Slovenský zväz stavebných inžinierov
Slovenská komora architektov
Spolok architektov Slovenska
Technický a skúšobný ústav stavebný, n. o.
Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.
Vydavateľstvo EUROSTAV, s. r. o.

v y h l a s u j ú

14. ročník prezentačnej celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže

STAVBA ROKA 2008.

Poslaním tejto súťaže je podpora kvality komplexnej realizácie stavebného diela ako súčasť uceleného systému zabezpečovania kvality vo výstavbe a stavebníctve s cieľom v reálnom čase dosiahnuť európske štandardy. Jedným z gestorov tohto systému je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR a garantmi kvality jeho realizácie sú Slovenská komora architektov a Slovenská komora stavebných inžinierov. Vyhlasuje sa pre všetky stavebné diela – novostavby, rekonštrukcie - realizované na území Slovenskej republiky, bez ohľadu na štátnu príslušnosť autora architektonického riešenia, projektanta, zhotoviteľa, ako aj stavebníka.

Podmienka: dokončené stavebné dielo, na ktoré sa vydalo kolaudačné rozhodnutie s nadobudnutím jeho právoplatnosti v období od 1. apríla 2007 do 31. marca 2008. Pri možných etapách realizácie jedného investičného zámeru platí termín nadobudnutia právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia poslednej jeho etapy (stavby) od 1. apríla 2007 do 31. marca 2008 s tým, že termín nadobudnutia právoplatnosti na jeho prvej etape (stavbe) je najneskôr od 1. apríla 2005.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže je sprievodnou akciou 14. Dňa stavebných podnikateľov, ktorý sa uskutoční posledný júnový týždeň 2008 v Bratislave. Súčasťou tohto podujatia je aj vernisáž putovnej výstavy STAVBY ROKA 2008 (jej reinštalácia bude do konca mája 2009), t. j. výstavy všetkých odbornou porotou posudzovaných súťažných návrhov.

Rámcové kritériá hodnotenia

Prihlásené stavebné diela - pozemné stavby, inžinierske stavby - vo dvoch kolách posudzuje a hodnotí v kategóriách: bytové budovy, nebytové budovy nevýrobné, nebytové budovy výrobné, inžinierske stavby, vodohospodárske stavby odborná porota s medzinárodnou účasťou (podľa predpísanej dokumentácie, ako aj ich obhliadkou) na základe týchto rámcových kritérií hodnotenia:

• začlenenie stavebného diela do daného prostredia vrátane širších priestorových vzťahov,
  • celkový architektonický a stavebný výraz diela,
  • kvalita stavebných prác,
  • vhodnosť použitia stavebných materiálov a výrobkov a ich profesionálne zvládnutie v realizácii,
  • ďalšie kritériá, ako napr.: originálnosť a progresívnosť urbanistického, architektonického, konštrukčného a technického riešenia, vplyv stavebného diela na ekológiu prostredia, celospoločenský prospech atď.

Ceny

Podľa štatútu súťaže odborná porota v tomto ročníku udelí:

• tri nominácie na hlavnú cenu (bez udania poradia)
  • a z nich jednu hlavnú cenu titul STAVBA ROKA 2008.

Ďalej táto porota udeľuje:

• Cenu ministra výstavby a regionálneho rozvoja,
  • Cenu primátora hlavného mesta SR Bratislavy,

ako aj sedem cien vyhlasovateľov súťaže, a to:

• Cenu Slovenskej komory stavebných inžinierov - za najlepšie projektové riešenie stavebného diela,
  • Cenu Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska - za vysokú kvalitu stavebnej realizácie,
  • Cenu STU v Bratislave, Stavebnej fakulty - za uplatnenie vedy a techniky v realizácii stavebného diela,
  • Cenu Technického a skúšobného ústavu stavebného, n. o. - za optimálne použitie progresívnych stavebných materiálov, výrobkov alebo systémov v stavbe,
  • Cenu Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia - za originálne urbanistické a architektonické riešenie stavebného diela,
  • Cenu Vydavateľstva EUROSTAV, s. r. o. - za komplexne progresívne riešenie architektonického diela,
  • Cenu Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. - BYTOVÝ DOM ROKA 2008 (vrátane rodinného domu).

Prihlášku do súťaže môže podať každá právnická alebo fyzická osoba, ktorá stavebné dielo realizovala, alebo sa akýmkoľvek spôsobom podieľala na jeho realizácii, t. j. autor architektonického riešenia, hlavný projektant, hlavný zhotoviteľ stavby (stavebná firma), stavebník, ak stavebné dielo zdokumentuje a zaplatí prezentačný poplatok.

Uzávierka prihlášok do súťaže: 15. apríl 2008 (vrátane).
Odovzdanie kompletnej dokumentácie podľa súťažných podmienok:
30. apríl 2008 (vrátane).
Súťažné podmienky STAVBA ROKA 2008 a prihlášky do súťaže možno získať na adrese organizátora súťaže:
ZDRUŽENIE PRE ROZVOJ SLOVENSKEJ ARCHITEKTÚRY A STAVEBNÍCTVA ABF SLOVAKIA
Drieňová 34