Vytlačiť

hlavne.sk | 3.2.2018 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 0 | autor: Roman Martiška | Téma: Stavebné firmy


Vývoj v slovenskom stavebníctve potvrdil, že aj v súčasnosti stavebné firmy pracujú technologicky na úrovni a dokážu byť konkurenciou vo vzťahu k zahraničiu, uviedol Kováčik. "V pozemnom staviteľstve sa môžeme pochváliť nízkoenergetickými budovami. Vybrané stavby, napríklad v Bratislave či Košiciach, získali zlatý medzinárodný certifikát LEED. Slovenskí stavební podnikatelia sa podieľajú na výstavbe tunelov v technicky náročných podmienkach na Islande, vo Švédsku či v Nórsku," doplnil Kováčik.



Na druhej strane, celých 25 rokov sprevádzalo stavebníctvo podľa neho viacero turbulentných období, ktoré sa prejavili najmä v prípade verejných infraštruktúrnych projektov. Obdobia budovateľského charakteru sa striedali s utlmovaním výstavby. "Nedostatočná stabilita v stavebníctve znemožňuje plánovanie kapacít stavebných firiem a ide o negatívny jav, s ktorým sa u nás stretávame dodnes," priblížil.



Firmy môžu mať záujem o projekty inteligentných miest



ZSPS zaznamenáva od 90. rokov 20. storočia výraznú profesionalizáciu bytovej výstavby, tzv. svojpomoc sa už prakticky nedeje. "Oproti západnej Európe však dlhodobo zaostávame v problematike výstavby nájomných bytov. ZSPS sa preto snaží návrhmi podnietiť orgány štátnej a verejnej správy k efektívnym zmenám v tejto oblasti," zdôraznil.



O členstve SR v Európskej únii povedal, že aj vďaka nemu vidí ZSPS priestor na intenzívnejšiu kooperáciu a výmenu know-how stavebných podnikateľov naprieč krajinami.



Príkladom podľa jeho slov môže byť záujem stavebných firiem o projekty inteligentných miest, tzv. Smart City. "Tie sa na Slovensku ešte len rozbiehajú, zatiaľ čo v zahraničí medzičasom nazbierali bohaté skúsenosti s realizáciou uvedených projektov. ZSPS očakáva, že pôjde o jeden z trendov, ktorý môže rozšíriť pracovné príležitosti pre stavebné firmy," uzavrel Kováčik.