Vytlačiť

24hod.sk | 22.12.2017 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 0 | Téma: Stavebné firmy

Urýchlenie výstavby by prinieslo zjednodušenie postupov a možnosť spojiť územné a stavebné konanie spolu s procesom posudzovania vplyvov na životné ...

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Urýchlenie výstavby by prinieslo zjednodušenie postupov a možnosť spojiť územné a stavebné konanie spolu s procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Takáto legislatívna zmena získala podporu medzi riaditeľmi stavebných firiem podľa kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za štvrtý štvrťrok 2017 od analytickej spoločnosti CEEC Research.

"Výrazne by tiež pomohla možnosť užívania stavby na základe oznámenia stavebnému úradu alebo kolaudačného súhlasu," uvádza analytická spoločnosť. Najmenej by bolo užitočné zrušenie možnosti preskúmania stanovísk v prieskumnom konaní.

Konkrétne výhrady pre analýzu prezentoval právnik Tomáš Zárecký. Kriticky sa vyjadril k profesionalite zamestnancov stavebných úradov a k rozdielnej praxi rôznych stavebných úradov, keď vyžadujú rozdielne vyjadrenia a záväzné stanoviská dotknutých úradov. Za ďalšie negatíva považuje ich neochotu vyrovnať sa s námietkami účastníkov konania. "Je v silách legislatívy odstrániť problematiku duplicity vo vzťahu k tzv. dotknutým orgánom, keď sa dotknuté orgány vyjadria v rámci územného konania, a potom opätovne v rámci stavebného konania, pričom vznášajú nové a nové pripomienky," mieni.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) v tejto súvislosti upozorňuje, že priemysel rastie kontinuálne štyri roky, zatiaľ čo stavebníctvo klesá. Podľa ZSPS je príčinou najmä stavebná legislatíva. "Potvrdzuje to aj štatistika z júla 2017. Svetová banka v pravidelnej štúdii Doing Business radí Slovensko v čase potrebnom na získanie stavebného povolenia na 91. miesto zo 189 hodnotených krajín," uviedol pre TASR mediálny zástupca zväzu Peter Steigauf. ZSPS verí, že pozitívne zmeny prinesie pripravovaný stavebný zákon.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR