Vytlačiť

Rádio Slovensko | 18.12.2017 | 07:00 | Relácia: Ranný rádiožurnál | Téma: Stavebné firmy


Oľga BAKOVÁ, moderátorka


--------------------


Zamestnávatelia by mohli v budúcnosti dostávať príspevky zo Štátneho fondu rozvoja bývania na stavbu nájomných bytov. Premiér Robert Fico povedal, že sa takouto možnosťou bude vláda zaoberať. Cieľom je podporiť mobilitu za prácou, a zmierniť tak nedostatok zamestnancov v okresoch na západe Slovenska. Zamestnávatelia ale o takéto príspevky žiadali už v lete.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


Na príspevok zo štátneho fondu rozvoja bývania na stavbu nájomných bytov by mohli mať nárok aj zamestnávatelia. V diskusnej relácii RTVS to pripustil premiér Robert Fico.



Robert FICO, premiér SR /SMER-SD/


--------------------


Riešime akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Riešime podnikové nájomné bývanie. Prečo by napríklad zamestnávatelia nemohli mať rovnaké podmienky na výstavbu nájomných bytov, ako to majú mestá a obce.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


Spolu s príspevkom na presťahovanie sa za prácou a zmenami zákona o zamestnávaní cudzincov by išlo o ďalšie opatrenie na získanie chýbajúcich zamestnancov. Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Pavol Kováčik Takýto krok víta. Ešte v júli totiž spolu so zástupcami niekoľkých priemyselných a výrobných zväzov poslali premiérovi žiadosť, aby mohli súkromné subjekty s príspevkom od štátu stavať nájomné byty v rýchlo sa rozrastajúcich priemyselných oblastiach.



Pavol KOVÁČIK, prezident Zväzu stavebných podnikateľov


--------------------


Môže to byť od takých slobodární cez menšie byty, dokonca väčšie byty, dokonca aj rodinné domy. Takýto koncept je vždy pre tie podniky ďaleko jednoduchší a dnes už aj lepší než subvencie na transport pracovnej sily dnes aj so 100 kilometrových vzdialeností denne.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


V súčasnosti je nájomných len 6% zo všetkých bytov na Slovensku. Z toho len 3% prenajímajú mestá a obce. Aby však boli zabezpečené potreby trhu a obyvateľov, na prenájom by mala byť podľa údajov ministerstva dopravy a výstavby aspoň štvrtina bytov. Kristína Juričková, RTVS.