Vytlačiť

sme.sk | 6.12.2017 | Rubrika: Ekonomika / Slovensko | Strana: 0 | autor: TASR | Téma: Stavebné firmy

Staršia generácia stavebníkov postupne odchádza do dôchodku a mladí pribúdajú veľmi pomaly.



BRATISLAVA.Nedostatočná odborná príprava, nezáujem mladých uchádzačov a nevyužitý potenciál na spoluprácu so zamestnávateľmi čoraz negatívnejšie ovplyvňujú odvetvie stavebníctva.



Povedal to prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik s tým, že na stavbárske profesie sa v súčasnosti pripravuje 200 učňov, čo je alarmujúco nízke číslo.



Podľa neho je výrazný nesúlad medzi ponúkanými a žiadanými zručnosťami pre trh práce. "Ak bude vývoj takto pokračovať, tak na Slovensku bude záujem stavať technologicky kvalitne, no o chvíľu nebudeme mať s kým," konštatoval prezident ZSPS.



Staršia generácia stavebníkov postupne odchádza do dôchodku a mladí pribúdajú veľmi pomaly. Firmy potrebujú murárov, tesárov, pokrývačov, obkladačov a strojníkov. Voľné miesta sú aj vo viacerých odborných povolaniach.



"Pri robotníckych zamestnaniach je momentálne viac ako polovica zamestnancov starších ako 45 rokov. Jednou z príčin nezáujmu o stavebníctvo je, že povesť stavebníctva poškodzujú rôzne nezmyselne nafúknuté či nesprávne interpretované kauzy, ktoré sa napokon nedoriešia," povedal Kováčik.



ZSPS vníma duálne vzdelávanie ako užitočný a relevantný nástroj v príprave na výkon povolania a súčasť balíka opatrení potrebného pre napredovanie vzdelávania v stavebníctva. "Samo o sebe však nie je všeliekom. O to viac to platí v situácii, keď duálne vzdelávanie na Slovensku a predovšetkým v stavebníctve momentálne nefunguje optimálne," tvrdí.



Zväz stavebných podnikateľov predložil a predkladá návrhy a pripomienky na zlepšenie stavu a pozitívny dlhodobý vývoj. Kováčik zdôraznil, že je nevyhnutné venovať sa výchove kvalifikovaných zamestnancov pre stavebný sektor komplexne a s dlhodobou víziou.



"Je nespochybniteľné, že kvalita stredného odborného vzdelávania bude kľúčovým nástrojom na zabezpečenie dostatku a kvality kvalifikovanej pracovnej sily," uzavrel.



V roku 2016 pracovalo v stavebníctve viac než 157.000 zamestnancov, čo predstavuje 7-percentný podiel naprieč celým hospodárstvom, informoval ZSPS.