Vytlačiť

TA3 | 31.10.2017 | 12:00 | Relácia: Hlavné správy o 12 | Téma: MDVRR SR 


Alfonz ŠURAN, moderátor


--------------------


Slovenské stavebníctvo môže tento rok vzrásť o takmer 4,5 percenta. Vyplýva to z očakávaní kľúčových spoločností na trhu. Rast v sektore sa ale zatiaľ vyvíja iba pomaly, a to najmä z dôvodu meškania z verejných zákaziek. Z projektov za takmer 2 miliardy eur ich bolo doposiaľ zadaných iba 10 percent.



Andrej HORVÁTH, redaktor


--------------------


Po dvoch rokoch stagnácie slovenské stavebníctvo pomaly ožíva. Aktuálne práce napredujú najmä v oblasti pozemných stavieb. Výrazne zaostávajú takzvané inžinierske stavby. Vlani boli odovzdané viaceré úseky diaľnic a rýchlostných ciest, no bez pokračovania nových častí.



Pavol KOVÁČIK, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska

--------------------


Ekonomika Slovenska už druhým rokom rastie okolo 4 percent a stavebníctvo začalo rásť len o 0,6 percenta, čiže tie nožnice medzi vývojom stavebníctva a vývojom celej ekonomiky sa ešte naďalej roztvárajú.



Andrej HORVÁTH, redaktor


--------------------


Ministerstvo dopravy vyhlásilo tento rok výberové konania na verejné stavebné zákazky v celkovej hodnote takmer 2 miliardy eur. Doteraz z nej bola zadaná zatiaľ len desatina. Chýba projektová dokumentácia, výkupy pozemkov a príslušné povolenia. S výnimkou úseku R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou nie je podľa firiem môžné na úseky diaľnic ani len vypísať súťaž.



Ján Záhradník, obchodný riaditeľ Doprastavu


--------------------


Ten problém je dlhodobý a je to neexistujúca koncepcia výstavby diaľnic a ciest.



Ondrej MATEJ, Inštitút pre dopravu a hospodárstvo


--------------------


Spôsobí to to, že firmy teraz momentálne budú musieť tie kapacity, ktoré si držali, zrejme uvoľniť z trhu práce alebo investovať veľa finančných prostriedkov, aby si ich udržali a spoliehať sa na to, že prídu veľké infraštruktúrne projekty, projekty na trh.



Andrej HORVÁTH, redaktor


--------------------


Národná diaľničná spoločnosť plánuje do konca roka vyhlásiť súťaž na dva projekty. Časť rýchlostnej cesty R3 v úseku Mýtna - Lovinobaňa a úsek obchvatu R5 Prešov. Rozhodujúcim kritériom pri verejných zákazkách zostáva cena. Rezort dopravy preto zvažuje od budúceho roka v tendroch vylúčiť najvyššiu a najnižšiu ponuku.



Árpád ÉRSEK, minister dopravy, výstavby a reg. rozvoja /Most-Híd/


--------------------


To už je moja vízia z dlhej skúsenosti, lebo vždycky tá najvyššia cena je niekde na strane, tá najnižšia tiež nie je. Potrebujeme, minimálne podľa môjho názoru, aby sme toto mohli spraviť, aby 5-6 súťažiacich prihlásilo do toho projektu.



Andrej HORVÁTH, redaktor


--------------------


Podľa stavebných spoločností by ministerstvo pri tendroch pri verejných zákazkách malo prihliadať na viacero kritérií. Cena totiž vždy nezodpovedá aj kvalite výslednej stavby. Andrej Horváth, TA3.