Vytlačiť

Rádio Slovensko | 5.5.2017 | 12:00 | Relácia: Rádiožurnál | Téma: Stavebné firmy

Jaroslav BARBORÁK, moderátor


--------------------


Ceny domov a bytov sú podľa Národnej banky historicky najvyššie od roku 2008. Najviac oproti minulému roku zdraželi 1-izbové byty. Meter štvorcový až o 250 eur. Realitky očakávajú, že rast sa spomalí na budúci rok, keď developeri dostavajú väčšie množstvo novostavieb.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


V 1. štvrťroku rástli ceny všetkých nehnuteľností na bývanie. Národná banka Slovenska upozorňuje, že sa blížia k historickému maximu z polovice roka 2008. Hovorkyňa Martina Solčányiová.



Martina SOLČÁNYIOVÁ, hovorkyňa Národnej banky Slovenska


--------------------


V rámci bytov najvýraznejšie medziročne vzrástla priemerná cena jednoizbových bytov, o 16,1 % a najmenej vzrástla priemerná cena 4-izbových bytov, o 4,8 %.

Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


To znamená, že meter štvorcový jednoizbového bytu stojí o 250 eur viac ako v rovnakom období minulý rok. Vznik realitnej bubliny však podľa hovorkyne NBS v najbližších štvrťrokoch nehrozí. Najmä pre prísnejšie podmienky udeľovania hypoték. Nárast cien bytov a domov spôsobil vysoký dopyt zákazníkov a nedostatok novostavieb. Potvrdzuje aj prezident Zväzu stavebných podnikateľov

Pavol Kováčik.

Pavol KOVÁČIK, prezident Zväzu stavebných podnikateľov


--------------------


To je dôsledok krízy, ktorá bola pred tými 5-6 rokmi, kedy sa tá bytová výstavby prakticky úplne zastavila. Vývoj ceny bytov nezáleží až tak úplne od stavbárov. Tá cena stavebných prác je stále rovnaká a je to významne otázka bytu, ako spotrebného tovaru.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


Ľudia teda nakupujú byty aj s cieľom prenajímať ich, najmä na západnom Slovensku, ale aj v Košiciach. Hovorí prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ján Palenčár.



Ján PALENČÁR, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií


--------------------


Ceny starých bytov sa priblížili k cenám novostavieb. Predpokladám, že práve v segmente starých bytov príde k zníženiu, resp. k stagnácii cien a to z toho dôvodu, že sa pripravujú ďalšie novostavby. Už povedzme ten trh s novostavbami dokáže uspokojiť dopyt klientov a nebude tak silný záujem o kúpu starších bytov.



Kristína JURIČKOVÁ, redaktorka


--------------------


Predpokladá, že by k tomu mohlo dôjsť už na budúci rok. Preto neočakáva, že vznikne realitná bublina, ak do súčasného pozitívneho vývoja ekonomiky, rastu miezd a výhodných hypoték nezasiahne vonkajší faktor, ako napríklad krach niektorej banky, či zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky. Kristína Juričková, RTVS.